Στηριξτε την πρωτοβουλία – Διαδώστε το μήνυμα

Συμβάλλουμε αποφασιστικά στην εναλλακτική ανάπτυξη της Χαλκιδικής γι` αυτό μένουμε αταλάντευτα πιστοί στο όνειρο μας για τη δημιουργία του Οικομουσείου Μαντεμοχωρίων στην πατρίδα του Αριστοτέλη!

Το 2002 τρεις φίλοι ξεκινώντας από αγάπη την για τον τόπο τους, και διαβλέποντας την ανάγκη για μια διαφορετική προοπτική ανάπτυξης της Χαλκιδικής εκπόνησαν -με ιδίους πόρους- μια σημαντική μελέτη που αφορά στη δημιουργία του «Οικομουσείου Μαντεμοχωρίων» στα ιστορικά Μαντεμοχώρια, μιας ιστορικά υποφωτισμένης περιοχής με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στα πλαίσια της αειφορίας. Τα Μαντεμοχώρια Χαλκιδικής διαθέτουν το προνόμιο -εκτός των άλλων- να συμπεριλαμβάνουν την πατρίδα του μεγίστου φιλοσόφου Αριστοτέλη (Στάγειρα), να είναι η φυσική πύλη του Αγίου όρους, όπως επίσης να έχουν φιλοξενήσει τον Ζορμπα, ήρωα του μυθιστορήματος του διεθνούς φήμης έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.
Η Μελέτη κατατέθηκε στην τότε Νομαρχία Χαλκιδικής, όμως, δεν έτυχε της προσοχής της.
Με την ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» πραγματοποιήθηκε στη Στρατονίκη στις 25 Αυγούστου 2005 ημερίδα που διοργάνωσε το ίδιο και ο Σύλλογος Στρατονικιωτών Θεσσαλονίκης «Στρατονίκεια Πόλις» οπότε οι συντάκτες παρουσίασαν τη μελέτη τους στο κοινό. Παραβρέθηκαν πλήθος κόσμου από την περιοχή αλλά και από άλλες πόλεις, εκπρόσωποι του υπουργείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές, εκπρόσωποι θεματικών πάρκων, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί επιστήμονες οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη μελέτη, την οποία αρκετοί χαρακτήρισαν σαν την «πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής»!
Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της: το χτίσιμο της προοπτικής για μια άλλου τύπου ανάπτυξη με βάση τον πολιτισμό. Ολόκληρη η ανατολική Χαλκιδική να γίνει ένα μεγάλο πολιτιστικό πάρκο μέσα από ρυθμίσεις που δεν θα αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής και οι όποιες παρεμβάσεις, θα γίνονται ως συνέχεια και συνέπεια του μακραίωνου πολιτισμού της! Άλλωστε συγκεντρώνει σε σχέση με την υπόλοιπη Χαλκιδική τα περισσότερα Αρχαία και Μεσαιωνικά μνημεία όπως:
Τα αρχαία Στάγειρα
Η αρχαία Άκανθος
Η αρχαία Ουρανούπολις
Η αρχαία Σάνη
Η αρχαία Στρατονίκη
Η Μονή του Ζυγού
Ο πύργος του Προσφορίου
Η Διώρυγα του Ξέρξη
Ο πύργος της Κρούνας
Τα βυζαντινά Σιδηροκαύσια
Ο πύργος του Μαδέμ Αγά
Το κάστρο Νέπωσι
Ο πύργος της Γαλάτιστας
Αρχαίες μεταλλευτικές στοές και σκωρείες
Ακόμα διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι κηρυγμένοι και προστατευμένοι εκτός από εκείνον της Αρναίας, τα παρθένα δάση του Χολομώντα, του Στρατονικού Όρους και του Κακκάβου (τα οποία φυσικά η μελέτη προτείνει να μένουν προστατευμένα με ακόμα ισχυρότερο νομοθετικό πλαίσιο) και, περισσότερες από 50 χιλιόμετρα παραλίες. Ακόμα, η φυσική πύλη προς το Άγιον Όρος -η Ουρανούπολις- είναι το λιμάνι πρόσβασης της Αθωνικής Πολιτείας.
Αφού όμως έως σήμερα, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, παρά τις πάμπολλες επαφές των μελετητών με διοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες για την υλοποίηση της μελέτης εκ μέρους της πολιτείας, το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» ως φυσικός θεματοφύλακας και φορές υλοποίησης του έργου απευθύνεται σε όλους όσοι μπορούν να συνδράμουν τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.Το λόγο έχουν πλέον οι υποστηρικτές.

Τι απαιτείται για να γίνει το Οικομουσείου Μαντεμοχωρίων;