ΤΟ ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

Την  Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 παρουσιάστηκε σε ημερίδα στην Στρατονίκη Χαλκιδικής η πρόταση για τη δημιουργία του «ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΝΤΕΜΟΧΩΡΙΩΝ»

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 21 Αυγούστου 2005 στην Στρατονίκη Χαλκιδικής η ημερίδα με τίτλο «Μοχλός ανάπτυξης ο Πολιτισμός» που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Στρατονικιωτών Θεσσαλονίκης «Στρατονίκεια Πόλις» και το Κέντρο Πολιτισμού «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης» Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η μελέτη για την δημιουργία «Υπαίθριου Μουσείου Μεταλλείων, Πολιτιστικών Διαδρομών και Κέντρου  Έρευνας και Μελέτης του Στρατονικού  Όρους στην περιοχή των Μαντεμοχωρίων», που εκπονήθηκε από την Όλγα Σακαλή, ιστορικό-μουσειοπαιδαγωγό και υποψήφια διδάκτωρ, τον Δημήτρη Παπούδα, MSΤ αρχαιολόγο, ειδικό στα multimedia, και τον Δημήτρη Λουζικιώτη, σύμβουλο επικοινωνίας.
Στην ημερίδα -που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης- εισηγήσεις πραγματοποίησαν εκτός των προαναφερθέντων μελετητών και οι:
Σοφία Ρωκ-Μελά, Εκπαιδευτικός στα μουσεία, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού-Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου που εδρεύει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό πάρκο Λαυρίου.
Σοφία Γκανιάτσου, υπεύθυνη του Μεταλλευτικού  Πάρκου Φωκίδας «Vagonetto».
Πέτρος Κακούρος, Δασολόγος, εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Παντελής Σιδέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Στρατονικιωτών Θεσσαλονίκης.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η εκπρόσωπος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ. Σία Τουλιοπούλου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης Δρ. Χαράλαμπος Τσουτρέλης, πρόεδρος ΙΓΜΕ και κ. Κων/νος Μελάς, γενικός διευθυντής ΙΓΜΕ, ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Πάπας, ο αντινομάρχης Χαλκιδικής κ. Χρήστος Πράσσας, και εκπρόσωπος του Δήμου Σταγείρων-Ακάνθου
Χαιρετισμό που αναγνώσθηκε στην εκδήλωση απέστειλαν στους διοργανωτές, η αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά,  ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης   κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χρήστος Φώλιας και κ. Αδάμ Ρεγκούζας, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης, και ο βουλευτής Χαλκιδικής της Ν.Δ. κ. Γεώργιος Βαγιωνάς
Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος κόσμου από την Στρατονίκη, τα γύρω χωριά και από την υπόλοιπη Χαλκιδική αλλά και από την Θεσσαλονίκη και αλλού, αφού η πρόταση που κατατέθηκε -ως πρωτόγνωρη για την περιοχή- είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης την εκδήλωσε πλαισίωσε με έκθεση έργων της, η ζωγράφος κ. Μαίρη Αλατζά η οποία έλκει την καταγωγή της από την περιοχή.
Ιδιαίτερο αίσθηση προκάλεσε σε διοργανωτές και παρευρισκομένους η ταυτόσημη άποψη των προσκεκλημένων επισήμων που εκφράστηκαν με τα πιο κολακευτικά λόγια για την σημαντική πρόταση που κατατέθηκε και επεσήμαναν την ανάγκη να προχωρήσει η ανάπτυξη της περιοχής με άξονα την πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, προέδρου του ΙΓΜΕ Δρ. Χαράλαμπου Τσουτρέλη που τόνισε ότι «…η μελέτη θα συμβάλλει ουσιαστικά στην δόμηση ενός ικανοποιητικού πλαισίου οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, είναι υλοποιήσιμη και εντάσσεται στο σχεδιασμό του Ινστιτούτου καθώς θα συνδράμει στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των Μαντεμοχωρίων, την προστασία του περιβάλλοντος του Στρατονικού Όρους, την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και συνεπώς, την ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε αναπτυξιακή τροχιά».
Το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Νίκου Τσιαρτσιώνη για αναπτυξιακές προτάσεις και πρωτοβουλίες πολιτιστικού προσανατολισμού, τόνισε στην ομιλία της η εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Σία Τουλιοπούλου ενώ ο βουλευτής κ. Βασίλης Πάπας εξέφρασε την ανάγκη αξιοποίησης της μελέτης ως τόνωση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τέλος οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής  και τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασαν την υποστήριξη στην δρομολόγηση του έργου που -όπως δήλωσαν- θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την φανερά ευχαριστημένη εικόνα των κατοίκων της περιοχής, των φορέων και των προσκεκλημένων τόσο για την άρτια διοργάνωση όσο και για εμπεριστατωμένη μελέτη, που παρουσιάστηκε και που ανοίγει νέες προοπτικές για την περιοχή.